AİLE

Aile Kavramına Bakış

Aile kavramının tanımı ve ailenin nasıl yapılandırıldığı ile ilgili geçmişten günümüze, kültürden kültüre çok fazla görüş ve tanım vardır.

Genel olarak kullandığımız ve aslında içinde sadece kan bağını barındıran; “anne, baba ve çocuklardan oluşan topluluktur.”  şeklinde yaptığımız tanımıdır.

Oysaki aile biriminin çeşitli işlevleri ve aile bireylerinin gereksinimleri ile birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Aileyi kavramsal olarak değerlendirirken bunlara göre değerlendirmek gerekir.

- Çocuk doğurma ve ilgili sorumlulukları üstlenmek,

- Eş, ebeveyn benzeri rolleri üstlenmek,

- Aile üyelerinin maddi- manevi ihtiyaçlarına karşı ilgili ve destekleyici olmak, akla ilk gelenler olabilir.

Çekirdek aileler, tek ebeveynli aileler, geniş aileler, çocuksuz aileler, yaşlı aileler olarak gibi yaşamı düzenleme biçimlerinin farklılığından ötürü çeşitli tiplere ayrılan aileler sonuç olarak toplumu oluşturan yapılardır.

Bu açıdan kendi aile yapımızı değerlendirip ailesel özelliklerimizi yapısal olarak dört grupta incelenen aile yapımızı anlayabiliriz:

  • Kapalı aile yapısı daha çok geleneksel olarak bilinendir. Çoğunlukla aile büyüklerinden biri olan ve kararları veren bir lider vardır. Otoriter ebeveynlik hâkimdir.
  • Gelişigüzel ailelerde grup yerine bireylere önem verilir. Aile yapısı, daha izin vericidir. Ancak ebeveynler, zayıf olarak gözükebilirler ve çocuklar aidiyet duygusunu dışarıda arayabilirler.
  • Açık ailelerde; hem bireyselliğe hem de gruba önem verilir. Alınan kararlar ortak şekilde, fikir birliği ile alınır. Aile üyelerinde güven, ilgi ve sorumluluk duyguları olur.
  • Eşzamanlı ailelerde iletişim kapalıdır. Problemler çözülmez, geçiştirilerek ertelenir.

Aile içindeki organizasyon, bütünlük ve uyum son derece önemlidir. Sağlıklı bir birey olmanın temelinde ve bireyin tüm ilişkilerinin sağlıklı sürmesinde aileden alınan destek ve hatta doğru destek çok önemlidir.


Whatsapp Destek

0-18 Gelişim ve Eğitim Danışmanlığı

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?