Özel Öğrenme Güçlüğü

  • Özel Öğrenme Güçlüğü (Disleksi- Diskalkuli- Disgrafi)
  • Öğrenme güçlüğü kavramı 1960’lardan sonra kullanılan oldukça yeni bir kavramdır.
  • Özgül öğrenme güçlüğü (ÖÖG), temel eğitsel becerilerin edinilmesinde güçlüklere yol açan nörogelişimsel bir bozukluktur (Amerikan Psikiyatri Birliği [APA], 2014).
  • DSM V’te  (2014) çocukluk çağı bozuklukları içinde yer alan bu tanı alanı; bireyin bilgiyi edinme, depolama, işleme, geri çağırma ya da transfer etme yeteneğini etkilemektedir. Ancak nörolojik temelli olan bu bozukluğun doğası henüz tam anlamıyla anlaşılmış değildir (Cortiella  &  Horowitz, 2014).
  • Günümüzde özel öğrenme güçlüğü (ÖÖG) dinleme, konuşma, temel okuma, anlama, aritmetik hesaplama, matematiksel mantık kurma ve yazılı anlatım becerilerinin kazanılması ve kullanılmasında gecikme ya da bozulma ile kendini gösteren bir grup heterojen bozukluğu içeren bir terim olarak kullanılmaktadır (Asfuroğlu ve Fidan, 2016).
  • Öğrenme güçlüğü tanısı konulan çocuk için; genellikle okul başarısı, yaşından, eğitim geçmişinden ve zekâsından beklenene göre oldukça düşük demektir. Ne var ki, okul başarısının tek başına düşük olması, her zaman öğrenme güçlüğü anlamına gelmez. Düşük güdülenme, sık sık okul değiştirme, aile içi yaşanan problemler, çocuğa özgü özellikler gibi nedenlerle temel becerileri edinememe, dil ya da davranış problemleri veya başka nedenler de olabilir.
  • Okuma, yazma, aritmetik ya da dinleme, konuşma, akıl yürütme yetenekleri kazanmada ve kullanmada yaşanan güçlükler yanında çocuğun bilgi işlem süreçleri ve bilgiyi öğrenme yeteneği ile ilgili bir problemler, kendini idare etme ve sosyal becerilerdeki zorluklar da mevcuttur.
  • Özel öğrenme güçlüğü;
  • Disleksi (okuma alanında)
  • Diskalkuli (matematik alanında)
  • Disgrafi (yazma alanında ) görülür.

Nelere Dikkat Edelim?

ÖÖG tanılı çocukların genel özellikleri:

- Normal ya da normalin üstünde zekâ,

            - Kısa süreli ve kolayca dağılabilen Dikkat!,

            - Konsantrasyon güçlükleri,

            - Motor becerilerde zayıflık,

            - Görsel ve işitsel algı sorunları,

            - Bir takım dil problemleri,

            - Organizasyon bozukluğu,

            - Oryantasyon sorunu,

            - Zaman kavramları ile ilgili sorunlar yaşayan ve zamanı etkin kullanamama,

            - Düşünmeden davranma, engellenince ani tepki gösterme, sosyal rekabet duygusu az olma, !!!, arkadaşlarıyla uyum sağlayamama (zamana ve diğer popülerlik kriterlerine göre ciddi farklılıklar var), değişikliğe hemen uyum sağlayamama, zorlanma, duygulanım değişiklikleri gibi sosyal duygusal davranış sorunları olabilen,

            - Akademik becerilerle ilgili sorunlar


Whatsapp Destek

0-18 Gelişim ve Eğitim Danışmanlığı

Merhaba

Size nasıl yardımcı olabilirim?